Leasen of geld lenen voor mijn zakelijke auto?

Lease

Leasen of geld lenen voor mijn zakelijke auto?

20-04-2018
 

Omdat het kopen van een auto een van de grootste aankopen is, is het verstandig om al je opties te bekijken. Zowel leasen als kopen hebben voor- en nadelen, net zoals huren of een huis kopen.


Grootste verschil tussen leasen of kopen

Het meest voor de hand liggende verschil is dat je bij lease om de zoveel jaar een nieuwe auto krijgt en niet hoeft om te gaan met het gedoe van het later verkopen van de auto; geef de sleutels gewoon aan de dealer en krijg een nieuwe lease auto. Wanneer je echter een auto koopt, levert elke betaling die je doet aan een gefinancierde auto iets op; zodra je de lening hebt betaald, is deze van jou en kun je deze later verkopen (of doneren). (Als je een auto zonder lening koopt, bespaar je nog meer geld.)


Wat te overwegen bij het kopen versus leasen

Aangezien je in de eerste plaats denkt aan de financiële kanten, vind je hier hoe je dat kunt achterhalen en nog meer overwegingen. Laten we als voorbeeld eens kijken naar de kosten tussen het kopen of leasen van een auto van € 20.000 voor vijf jaar, uitgaande van hetzelfde percentage van 6% op een nieuwe autolening (afbetaald in 3 jaar) en de lease (twee huurcontracten van 3 jaar), en het rijden van 19 000 km per jaar.

1. Je maandelijkse cashflow: het leasen van een auto heeft vaak een lagere maandelijkse betaling in vergelijking met de financiering van een auto met dezelfde leenvoorwaarden, omdat je met een leasecontract betaalt voor de afschrijving van de auto in die jaren in plaats van de volledige voertuigkosten. Als je elke maand toegang tot meer contanten nodig hebt, kan leasing gunstiger zijn.

In ons voorbeeld is de maandelijkse betaling van de autolening € 608 per maand; de lease overeenkomst is € 350 per maand voor de eerste 3-jarige huurovereenkomst en vervolgens € 385 per maand voor de laatste twee jaar (omdat een tweede huurovereenkomst is geïnitieerd).

2. Beschikbare besparingen voor een aanbetaling en initiële kosten: de meeste leaseovereenkomsten hebben een lage aanbetaling of je kunt de dealer vragen om af te zien van de aanbetaling, en je betaalt ook minder voor de omzetbelasting op een leaseovereenkomst (de belasting wordt berekend op de maandelijkse betalingen, niet de totale kosten van de auto). Net als bij de lagere aanbetaling heeft leasing een kleinere impact op je budget en kassaldo.

Voorbeeld: € 3.000 aanbetaling voor de lening versus € 2.000 voor de lease.

3. Hoeveel je rijdt: als je veel rijdt, meer dan 10.000 tot 15.000 kilometer, afhankelijk van de leaseovereenkomst, moet je waarschijnlijk voor elke kilometer extra betalen. Als je van plan bent om te handelen in een auto die je hebt gekocht, kun je echter ook bestraft worden voor bovengemiddelde kilometers.

4. Als je met de auto voor zaken rijdt: wanneer je leaset, kan een deel van de afschrijving en financieringskosten van de auto worden afgetrokken van je belastingen. Rente op een lening om een auto te kopen zijn echter niet aftrekbaar.

5. Hoe lang je van plan bent om de auto te houden en hoe flexibel je bent: dit is natuurlijk een grote overweging, want als je echt maar een paar jaar met de auto wilt rijden, is leasen de handigste optie.

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Private lease sterk in opkomst

  • 29-11-2017

Private lease is de laatste jaren sterk in populariteit gestegen. Deze stijging is zo hard gegaan dat er in juni 2017 al vier keer meer contracten voor... Lees meer

Waarom kiezen voor een Ford Kuga private lease?

  • 03-02-2021

De Ford Kuga is een bijzonder populaire gezinswagen. Wie deze auto aankoopt kan dan ook meteen vaststellen dat er sprake is van vele beschikbare ruimte... Lees meer


Direct vergelijken

Vergelijk direct meer dan 25 verzekeraars op basis van je persoonlijke situatie en vind de goedkoopste autoverzekering!

Contact

Deze website is een product van Vesimedia

  • Adres: Toccatastraat 61
    1312TK Almere
  • E-mail: info [at] goedkoopste-autoverzekering.com
Direct contact

© 2022 Goedkoopste-autoverzekering.com - Alle rechten voorbehouden