Autoverzekering (aanvullende) dekkingen

Autoverzekering dekkingen

Wanneer je op zoek bent naar een autoverzekering, is het handig om te weten waarom er voor verschillende (aanvullende) dekkingen gekozen kan worden en wat je aan deze dekkingen hebt. Het is natuurlijk zonde van je geld om oververzekerd te zijn, maar het is zeker niet verstandig om zomaar de goedkoopste autoverzekering af te sluiten zonder te weten wat er bij eventuele schade gedekt wordt. Wij zullen daarom hier de verschillende (aanvullende) dekkingen bespreken.

WA-verzekering

Een WA-verzekering is het minimale dat nodig is om de weg op te mogen. Deze autoverzekering biedt alleen dekking tegen schade die door jou aan een ander (voertuig) is toegebracht. Je krijgt dus nooit schade vergoedt die ontstaat aan je eigen voertuig. Je bent ook niet verzekerd tegen diefstal, ruitschade en dergelijke. Een WA-verzekering is uiteraard goedkoper dan de overige varianten. Het is niet aan te raden een kostbare- of prijzige auto alleen WA te verzekeren. Over het algemeen is een WA-verzekering aan te raden voor voertuigen die minimaal 10 jaar oud zijn en een niet al te hoge dagwaarde meer hebben.

WA + beperkt casco

De verplichte WA-verzekering kan uitgebreid worden met een beperkt casco dekking. Met deze extra dekking wordt ook bepaalde schade aan je eigen voertuig vergoedt. Het gaat dan alleen om schade die je niet zelf veroorzaakt hebt. Hierbij kun je denken aan onder andere: diefstal, natuurschade of ruitschade ten gevolge van een losgeraakt steentje op de weg. Een WA-verzekering met de uitbreiding beperkt casco is niet heel veel duurder dan een standaard WA-verzekering. Het is dus zeker de moeite waard om na te gaan of het geringe premieverschil de moeite waard is om af te zien van deze uitbreiding.

WA + volledig casco

De meest volledige autoverzekering is de WA + volledig casco. Deze wordt ook vaak de allrisk verzekering genoemd. Waar de premieverschillen tussen een standaard WA-verzekering en een WA-verzekering + beperkt casco nog gering is, ligt de premie voor een WA + volledig casco vaak minimaal tweemaal hoger dan een standaard WA-verzekering.

De WA + volledig casco-autoverzekering vergoedt naast de schade die niet door jouw schuld ontstaat, ook de schade die door eigen schuld ontstaat. Dit verklaart dan ook direct het grote prijsverschil met de andere varianten. Doordat deze allrisk verzekering vrij prijzig is, is het aan te raden deze alleen af te sluiten met een goede reden. Die reden kan bijvoorbeeld zijn dat het voertuig nog een erg hoge dagwaarde heeft (15.000 + euro), of nog erg jong is (jonger dan 5 jaar).

Aanvullende verzekeringen

Naast de WA, WA + beperkt casco en WA + volledig casco dekkingen, kan er ook nog gekozen worden voor verschillende aanvullende dekkingen. De meest populaire aanvullende verzekeringen hiervoor zijn de inzittendenverzekering en de rechtsbijstandverzekering.

De inzittendenverzekering vergoedt schade die ontstaat aan een inzittende (bestuurder of passagier). Een voordeel is dat deze schade ook wordt vergoed wanneer je zelf de veroorzaker van het ongeval bent geweest. Daarnaast kan er nog gekozen worden voor een rechtsbijstandverzekering. Indien u al een rechtsbijstandverzekering heeft die ook verkeer dekt, heeft het geen zin meer om deze aanvullende verzekering af te sluiten. Voor de rechtsbijstandverzekering kan worden gekozen uit een ongevallen- of schadeverzekering.

Direct vergelijken

Vergelijk direct meer dan 25 verzekeraars op basis van je persoonlijke situatie en vind de goedkoopste autoverzekering!

Contact

Deze website is een product van Vesimedia

  • Adres: Toccatastraat 61
    1312TK Almere
  • E-mail: info [at] goedkoopste-autoverzekering.com
Direct contact

© 2023 Goedkoopste-autoverzekering.com - Alle rechten voorbehouden